Page 1 of 1
Razberry som device, inte som controller
Posted: 15 Mar 2018, 23:37
by Perjar
Hej Forumet,
Jag undrar lite om hur Razberry fungerar. Jag har förstått att avsikten är att man med hjälp av Razberry kan låta sin Raspberry Pi bli en controller i ett Z-wave nät.
Men om man vill göra det omvända då? Alltså använde en Raspberry Pi som tex datainsamlare och låta den uppträda som en eller flera z-wave devices mot en befintlig controller? Kan man göra så?
Själv kör jag Fibaro HC2 och är nöjd med det, men skulle behöva integrera lite saker i mitt z-wave nät och behöver bygga något eget som t.ex hämtar data och styr saker.
Har funderingar kring att använda Z-uno men den har sina begränsningar och jag tänker att en Pi är ju lite mer kapabel i allmänhet.
MVH
Per
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 16 Mar 2018, 09:48
by Bamsefar
Det beror på om man kan ställa om controllern till att bli enbart en nod. Rent tekniskt är det ju som så att controllern enbart är en nod i högen - men sedan brukar det bli beroende på firmware/mjukvara man kör. Det du KANSKE kan göra är att ställe controllern i slave mode - då är det inte den som styr utan i ditt fall HC2. Samma sak med insamlandet...
Men varför gör du det så svårt?
Med en pi3 så kan du ju installera linux och låta den göra vad du vill, och sedan från denna pi3a kan du ju skicka information i valfritt format till en VD i HC2 - då slipper du hela Z-Wave delen? Borde inte det vara snyggare och enklare? Z-Wave är ju inte alltid klockrent så att säga.... Och HC2 har ett grymt GUI, men den är lite låst, och det slipper du ifrån med en separat Linux server på pi3 eller hur?!
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 16 Mar 2018, 15:11
by Perjar
Tack Bamsefar för tankarna.
Jorå jag använder min Pi3 till detta idag. Jag hämtar tex data från Verisure och Nibe från deras respektive API-er och sedan hämtar jag in det varsin VD i HC2. Funkar utmärkt.
Men, några saker lyckas jag inte få till. Till exempel så rapporterar både min värmepump och hemlarmet en del klimatdata från både inne och ute och detta skulle jag vilja få in i HC2 på något sätt som göra att HC2 fattar att detta är temperaturer som hör till ett visst rum.
Om man köper normal z-wave temperaturgivare så presenteras den ju i HC2 som en device av typen "temperature" och därmed kan den användas på olika sätt. HC2 har ju ett antal fördefinierade devicetyper som har olika egenskaper men jag lyckas inte lura den att min VD är någon av dessa.
Min tanke var att jag kanske kan sätta upp ett antal virtuella devices i Pi3 som ser ut som "riktiga" givare sett ur HC2s synvinkel genom att dom uppträder som z-wave devices utåt sett.
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 18 Mar 2018, 20:11
by FredrikKarlsson
Hej,
Kanske går det att få Razberry att agera tempgivare eller något annat, men om det går så måste du nog pilla en hel del för att få till det. Ett problem ligger i att en z-wave-enhet berättar för kontrollern vad den kan göra vid interview, som normalt sett görs direkt när enheten inkluderas. Man kan körs interview manuellt, men ska jag vara ärlig så har det aldrig fungerat klockrent för mig. Kontrollern utgår nog oftast ifrån att man ska göra det steget vid inkludering. Nå, hur som helst är det lite knöligt att göra så som du tänker.
Fundera på om du kan koppla din pi till en z-uno istället och få in informationen på z-wave nätverket på det sättet istället. Om du inte vill köra en VD alltså.
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 19 Mar 2018, 19:02
by Perjar
Ja tänk om man kunde fixa en nätverktsanslutning till z-unon det vore ju smutt, men hittar ingen passande modul på marknaden.
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 21 Mar 2018, 11:56
by FredrikKarlsson
Perjar wrote:Ja tänk om man kunde fixa en nätverktsanslutning till z-unon det vore ju smutt, men hittar ingen passande modul på marknaden.
Nja, jag tände om du redan har en RPI så kan ju den samla in datat, göra processningen och sedan skicka resultatet till din Z-uno via GPIO?
Re: Razberry som device, inte som controller
Posted: 21 Mar 2018, 19:29
by Perjar
Tackar för tipset FredrikKarlsson.
Jag hade en sån tanke men förkastade den för det kändes för komplicerat för min kunskapsnivå, men nu efter ditt tips googlade jag runt lite och ser att det kanske inte är så omöjlig som jag trott. Jag var oroad för att jag skulle bli tvungen att implementera ett eget kommunikationsprotokoll men jag ser att Arduino har bibliotek för json så då borde man ju kunna skicka strukturerat data fram och tillbaka liknande över http.
Det här blir spännande...