Z-wave-strömbrytare för att ersätta traditionella

Här kan du som nybörjare ställa dina frågor utan att skämmas
Post Reply
patrick
Ny medlem
Posts: 3
Joined: 01 May 2017, 22:45
7

Hej,

Vi står i kast med att bygga nytt hus och då funderar jag på om det inte finns några Z-wave Plus-kompatibla väggströmbrytare med dimmer som vi kan använda istället för traditionella strömbrytare med insats-grejer bakom. Funktionen ska alltså vara att kunna slå av/på belysning oavsett om Z-wave-kontrollern är online eller inte, samt kunna aktivera scener om man känner för det (då kontrollern är online givetvis). I de flesta fall lär man vilja kunna styra minst två grupper per rum (t.ex. fönsterspottar respektive takspottar), vilket gör att antal "knappar" bör vara minst två. De jag har sett hittills är dessa varav endast den övre är Z-wave Plus-kompatibel.

TKB Home TZ57 https://www.m.nu/brytare/double-relay-wallswitch
MCO Home Touch Panel Switch 2 Buttons https://www.m.nu/brytare/touch-panel-switch-2-buttons

Någon som har erfarenheter av dessa? Kvalitet? MCO har även en fyraknapparsvariant, men MCO stödjer inte Plus, utan bara vanliga Z-wave. Vad ser ni för problem med det? (förutom eventuella säkerhetsbrister som att obehöriga inom radioavstånd kan ta över kontrollen av enheten, vilket jag antar är åtgärdat i den nya generationen). Känns väldigt fel att köpa gammal teknik till ett nytt hus...

Alternativt, är det bättre att köra med traditionella (men återfjädande) knappar och ha insatsdimmers bakom? Vilka är fördelarna med det? Eller finns någon annan variant? Fibaro swipe är ju snyggt men funkar illa om kontrollern inte är online.

Sidofråga: Likaväl som man slår av/på en lampa/grupp av lampor borde man väl kunna koppla en knapp till flera strömuttag? Säg att det nedre strömuttaget på varje dubbeldosa i ett rum är kopplat till knappen så att man kan tända diverse lampor den vägen med ett knapptryck?

Vilken kontroller ska användas, om någon undrar? Inte bestämt än, men Vera Plus (eller nyare när det finns) ligger bra till av det jag läst mig till hittills.
Mats
Ny medlem
Posts: 14
Joined: 04 May 2016, 20:53
8

Har Vera Plus och är nöjd. Tänk bara på att den kräver lite kodning för mer avancerade scener.
2 x Vera Plus och en Vera Edge med (Hue, Fibaro, Qubino, Nexa, Sonos, Telldus, Sensitive, Goggle Home, Twinkly m.m.) och lite Arduino ...
patrick
Ny medlem
Posts: 3
Joined: 01 May 2017, 22:45
7

Mats wrote:Har Vera Plus och är nöjd. Tänk bara på att den kräver lite kodning för mer avancerade scener.
Hej. Tack för din input angående kontrollern.

Någon med input angående huvudfrågan - väggknappar/dimmers?
FredrikKarlsson
Medlem
Posts: 65
Joined: 08 Aug 2016, 20:21
8

Det vanligaste är nog att man köper en dimmer-modul som installeras bakom din vanliga knapp på väggen. Då märker ingen att den är z-wave-uppkopplad, och man kan hantera allt som vanligt om man vill, eller om kontrollern är borta. Spelar ingen roll.

Har man inget emot att knappen sticker ut lite visuellt så kan du titta på Tkb home https://www.m.nu/dimmrar/dimmermoudle-with-dual-paddle
(Eller den enklare varianten)

Vänste knapp styr den direktkopplade lampan (dock ej LED), den högra kan användas till att styra andra dimmrar eller brytare. Jag skulle dock rekommendera att du installerar enheten bakom befintlig brytare.
patrick
Ny medlem
Posts: 3
Joined: 01 May 2017, 22:45
7

Hej,

Vi lär knappast ha annat än LED i ett nytt hus så då går TBK-väggströmbrytaren bort.

Installera insatsdimmers verkar således vara enda alternativet. Ett vanligt scenario kommer bli att vilja kunna dimmra en grupp (takspottar) med automation, av/på med automation av en grupp (fönsterspottar/belysning), samt av/på med automation för central taklampa (den sista kan köras utan automation om det innebär en kostnadsbesparing).

Hur löser man det utan att ha tre stycken separata väggströmbrytare? Skulle se väldigt klumpigt ut. Klarar någon dimmer att dimmra en grupp och slå en annan grupp av/på? Eller blir det att köpa en insatsdimmer och en insatsbrytare? Utrymmesmässigt får det väl bara plats med en insatsenhet i dosan bakom knappen/knapparna? Helst skulle man vilja ha alla knappar på samma, motsvarande https://www.bauhaus.se/exxact-stromstal ... escription. Kan man kanske lägga två insatsenheter i en tom dosa under och dra upp kablarna till respektive knapp?
FredrikKarlsson
Medlem
Posts: 65
Joined: 08 Aug 2016, 20:21
8

patrick wrote:Utrymmesmässigt får det väl bara plats med en insatsenhet i dosan bakom knappen/knapparna? Helst skulle man vilja ha alla knappar på samma, motsvarande https://www.bauhaus.se/exxact-stromstal ... escription. Kan man kanske lägga två insatsenheter i en tom dosa under och dra upp kablarna till respektive knapp?
Det går enligt min elektriker att få in två Fibaro-brytare/dimmers i samma dosa, men han hade också haft problem med att de svetsat ihop då. Har dock av samma kille fått 3 enheter installerade i en grupp (två dosor) och de fungerar finfint.
patrick wrote:Ett vanligt scenario kommer bli att vilja kunna dimmra en grupp (takspottar) med automation, av/på med automation av en grupp (fönsterspottar/belysning), samt av/på med automation för central taklampa (den sista kan köras utan automation om det innebär en kostnadsbesparing).

Hur löser man det utan att ha tre stycken separata väggströmbrytare? Skulle se väldigt klumpigt ut. Klarar någon dimmer att dimmra en grupp och slå en annan grupp av/på? Eller blir det att köpa en insatsdimmer och en insatsbrytare?
Ok, här blir finns det lite för dig att fundera på. Som jag förstår det så finns det ingen insats-dimmer som kan dimma en last och bryta en annan. Däremot kan en dimmer både från Qubino och Fibaro ha två knappar inkopplade, och knapp nr 2 kan skicka kommandon till en annan brytare eller dimmer. Jag bifogar de associationsgrupper som Fibaros dimmer 2 har - som du ser så kan dimmerns andra knapp både skicka på/av-kommandon till enheter i dess grupp 4 och dimmer-kommandon till enheter i grupp 5. Qubinos kanske bara kan skicka på/av, jag vet inte.

Så du borde kunna reducera antalet enheter till en dimmer och en dubbelbrytare i ditt fall, om jag nu förstått ditt scenario rätt. Men, då måste du fixa kopplingen mellan dimmerns på/av-kommando och dubbelbrytarens andra kanal i kontrollern, för kommandon som skickas till en enhet i associationsgrupper skickas tydligen bara till första relät (i alla fall på Fibaros dubbel-relä). Så, jag skulle ändå rekommendera faktiskt, om det får plats, att installera tre dimmrar. Man kan sätta en dimmer-modul så att den fungerar som en på/av brytare och då har du maximal flexibilitet när det gäller att få detta att lira så som du vill.
Attachments
Fibaro Dimmer 2
Fibaro Dimmer 2
Post Reply