HomeSeer

User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Jag försökte på många sätt och vis, och det enda jag på sätt och vis kom fram till, var att när några av mina scener som styrdes av globala variabler triggades så överlastades Z-Wave helt enkelt, och missat uppstod. Det hela var okej nämligen fram tills dess att jag valde att styra ett antal dimmers via några globala variabler, och när jag gick över till denna metod - för att hantera saker som "hemma/borta", "projektor på/av" och några varianter, så fick HC2 tuppjuck helt enkelt. Jag ville nämligen förenkla min logik så att en global variabel styrde nivån för dimmers, och sedan behövde inte logiken hålla reda på andra undantag utan det gjorde scenen som triggades av ändring av den globala variabeln istället. I teorin en underbar idé, men i HC2 vart det överlast i Z-Wave sidan, utan tvekan. Eftersom NÄR jag började lägga in delays mellan VARJE sändning (i princip skrev jag en egen köhanterare i LUA som hanterade all Z-Wave kommunikation, men den var inte direkt vettig - mer än bevisa problemet) så vart problemet mindre.

Det är därför jag dristat mig till att de som kör t.ex. automatiseringsscript som styr allt från en scen/LUA kod, då slipper man troligen problemet. Å andra sidan kan man ju låta bli att modularisera hela styrningen som jag då gjorde, och hoppas det fungerar.

Saken som alltså inträffade var: Global variabel ändras, fem (5) scener triggas samtidigt som skickar multipla Z-Wave kommandon samtidigt. Och det var alltid något som inte lirade - och självklart fungerade inte sensorer heller - kö som kö - oberoende om det var sändning eller mottagning...
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
alexndr
Medlem
Posts: 420
Joined: 14 Jul 2016, 14:38
5

Bamsefar wrote:Jag försökte på många sätt och vis, och det enda jag på sätt och vis kom fram till, var att när några av mina scener som styrdes av globala variabler triggades så överlastades Z-Wave helt enkelt, och missat uppstod. Det hela var okej nämligen fram tills dess att jag valde att styra ett antal dimmers via några globala variabler, och när jag gick över till denna metod - för att hantera saker som "hemma/borta", "projektor på/av" och några varianter, så fick HC2 tuppjuck helt enkelt. Jag ville nämligen förenkla min logik så att en global variabel styrde nivån för dimmers, och sedan behövde inte logiken hålla reda på andra undantag utan det gjorde scenen som triggades av ändring av den globala variabeln istället. I teorin en underbar idé, men i HC2 vart det överlast i Z-Wave sidan, utan tvekan. Eftersom NÄR jag började lägga in delays mellan VARJE sändning (i princip skrev jag en egen köhanterare i LUA som hanterade all Z-Wave kommunikation, men den var inte direkt vettig - mer än bevisa problemet) så vart problemet mindre.

Det är därför jag dristat mig till att de som kör t.ex. automatiseringsscript som styr allt från en scen/LUA kod, då slipper man troligen problemet. Å andra sidan kan man ju låta bli att modularisera hela styrningen som jag då gjorde, och hoppas det fungerar.

Saken som alltså inträffade var: Global variabel ändras, fem (5) scener triggas samtidigt som skickar multipla Z-Wave kommandon samtidigt. Och det var alltid något som inte lirade - och självklart fungerade inte sensorer heller - kö som kö - oberoende om det var sändning eller mottagning...
Ja, det låter ju som om du gjort ett helhjärtat försök :)

Eftersom det inte är helt lätt att fundera ut hur HC2 jobbar under huven i alla lägen skulle det vara väldigt bra om de skrev en "best practices" guide att följa när man bygger mer komplexa system. Jag antar att det är HC2ans sätt att jobba internt som sätter käppar i hjulet för dig. Har du varit i kontakt med dem och försökt få några tips?

Som parantes;

Systemen en ju tendens att bli ganska komplexa i sin arkitektur när de växer med olika funktioner. Skall den typen av hemautomation bli möjlig att utveckla för gemene man (jag säger inte att det är du, utan pratar generellt) så behövs det ännu bättre system och verktygs-stöd.
Jag tror dock det blir svårt att ta det hela vägen. Snarare tror jag att konsulttjänster inom hemautomation bli allt mer populärt i takt med att tekniken blir det. Skall även bli intressant att se vad som händer när Apple kommer in på marknaden på allvar. De har väl gjort sig kända på att göra teknik som bara fungerar och som vem som helst skall kunna använda (även om jag tycker de kanske tappat lite gällande det på senaste åren).
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Den senaste tiden har min Zee S2 burk varit 100% stabil, trots crashat SD kort (Alla Rasp Pi har SD kort för OS med mera, eller ja Pi3 kan faktiskt boota från USB också nu för tiden). Det enda jag gjort är att starta om HomeSeer en gång i veckan.

Sedan denna ändring fungerar ALLT till 100%.

Udda hur man, oberoende av produkt, måste hålla på och starta om systemet för att det skall lira.

Således, 100% fungerande Z-Wave kommunikation, 100% fungerande IP styrning av mediasystemet och det bara lirar.

Nu är jag nästan rädd att ändra på det, eftersom varje ändring nu måste klassas som risk :-)


Det sagt, det finns smolk i bägaren: Om man skall bygga upp en ny image av operativsystemet och programvaran på SD kortet så kommer man tvingas bygga upp hela systemets events (scener) eftersom triggers försvinner när man gör restore från äldre version - något som HomeSeer inte supportar visar det sig...........
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Ytterligare en månad (nästan) senare så är status faktiskt densamme. Mitt system är 100% stabilt, det är snabbt och effektivt. Jag har ändrat i lite allt möjligt, och det bara fortsätter lira. Såhär förväntade jag mig nog att Z-Wave skulle ha varit en gång i tiden, bara fungera.

Det skrivet, precis som i Oktober så kör jag på min kraschade SD image - och det fungerar alltså. Borde nog byta till den senaste, men då kommer alla triggers för alla event (scener) att raderas eftersom HomeSeer inte verkar vilja ta fram en konverteringssnurra (har iofs inte kollat på sista tiden, den kanske finns numera?). Nej jag fortsätter nog på nuvarande image, det fungerar så länge som det fungerar :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
User avatar
sonnyboy
Proffsmedlem
Posts: 667
Joined: 26 Sep 2013, 08:05
7
Location: Västerås

Kul att du fått det att fungera som du vill, saknar dina fina lua för nybörjare :)
Vem vet du kanske kommer tillbaka till Fibaro ;) ;)
Fibaro HomeCenter 2
Fw 4.600
BeyondMeasure 1.10
EventRunner
dhanjel
Medlem
Posts: 264
Joined: 19 Apr 2013, 12:47
8
Contact:

Min z-stick/domoticz lösning börjar balla ur, och precis som du (bamsefar) nämner så börjar alternativen ta slut.

Så här ett par månader senare, har du fortfarande samma tankar om homeseer som du nämnt i tråden?
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Jag skulle säga såhär: Trots att jag fortfarande kör på en "crashad" SD-kort image, så är systemet 100% stabilt och reptilsnabbt. Det finns idag inget jag kan klaga på förutom att jag inte kan uppdatera firmware på ett normalt sätt - detta pga den crashade SD kort imagen.

Men jag har hackat rätt rejält i systemet, och fått det att fungera ändå. Detta är dock inte normalt, att köra på ett crashat SD kort alltså.

HomeSeer som system är det bästa jag kört på av alla de jag provat. Ibland drömmer man sig tillbaka till det enkla inlåsta Fibaro systemet - men så kommer man på alla problem jag hade då, och då blir man glad i att mitt nuvarande HomeSeer bara tickar och går, trots crashad image.

Det skall sägas att HomeSeer jobbar på en lösning, äntligen, som skall lösa problemet med att göra restore på en äldre backup till en nyare firmware UTAN att man tappar alla triggers. När den kommer så kommer jag byta SD kort till ett mycket snabbare.

Den som idag köper en HomeSeer Zee S2, får den som är baserad på Pi3 - alltså 50% snabbare, och faktiskt så kan pi3-an boota från USB minne istället för SD-kort, även om jag inte vet någon som kör så. Det är dock en möjlighet, och då slipper man risken för att skriva sönder SD kortet som jag råkat ut för.

Samma sak om man idag börjar med en HomeSeer, då börjar man med att uppgradera firmware innan något annat.Och då hamnar man aldrig i det läget som jag hamnat i, för då fungerar backuperna rakt av.

Jag är alltså bara lat och bekväm som valt att inte börja om från början...

Jag kanske skulle ändar min signatur.... Jag är trots allt mera nöjd nu än med Fibaro.

Men visst, urkasst GUI, lite si och så med vissa custom script - det går att göra förb*nnat mycket, men när man gör bort sig - och det händer - så får man lite skylla sig själv.
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
dhanjel
Medlem
Posts: 264
Joined: 19 Apr 2013, 12:47
8
Contact:

Tack för utförligt svar!

Om det är snyggt / intuitivt struntar jag lite i nuförtiden, primärt är det viktigt att det fungerar i alla lägen.
Kör Domoticz och det är ju inte världens vackraste :)

http://www.vesternet.com/z-wave-homesee ... -gen5-2861

5 plugins är inte begränsande? 1 försvinner väl på z-wave.

Kan tycka det är lite tråkigt att plugins är så dyra.

ImperiHome ($40), IFTTT ($30), Amazon Echo ($30)

Springer snabbt iväg.

Edit: Verkar som om Echo och IFTTT finns som native stöd nu? Jag kollade bara plugins-sidan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uhm, ska man isf satsa på deras RPi version för ~1600 på Vesternet, eller bara HS3 mjukvaran direkt på deras site.
Just nu $125.
Har en i5 Intel Nuc med SSD (och linux) idag, som jag lika gärna skulle kunna använda.
(https://shop.homeseer.com/collections/h ... 1029531526)
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Eftersom du har en NUC stående = köp HS3PRO (så att du får med Touch programvaran och inga limits) - garanterat rätt väg framåt. Zee S2, som jag har, är otroligt kraftfull för vad det är, och räcker till, men den har begränsningar precis som du nämner - sådant finns inte i HS3PRO!!
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
SirMaggot
Medlem
Posts: 441
Joined: 18 Aug 2013, 10:36
7

Om ni inte har testat Home Assistant än, så tycker jag att ni ska göra det.
Jag kan inte uttala mig om stabiliteten direkt, kör enkla scener med få enheter, där jag låser dörrar på tid och tänder lampor på rörelse.
Allt funkar perfekt än så länge, kanske blir skillnad när jag kastar över fler grejer från HC2:an,
men det återstår att se.

(Ursäkta att jag postar i HomeSeer-tråden, men jag kunde inte låta bli :D )
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1168
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
7
Location: Stockholm

Är inte Home Assisten nätverksberoende?
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!
dhanjel
Medlem
Posts: 264
Joined: 19 Apr 2013, 12:47
8
Contact:

SirMaggot wrote:Om ni inte har testat Home Assistant än, så tycker jag att ni ska göra det.
Jag kan inte uttala mig om stabiliteten direkt, kör enkla scener med få enheter, där jag låser dörrar på tid och tänder lampor på rörelse.
Allt funkar perfekt än så länge, kanske blir skillnad när jag kastar över fler grejer från HC2:an,
men det återstår att se.

(Ursäkta att jag postar i HomeSeer-tråden, men jag kunde inte låta bli :D )
Tycker HA är rätt dåligt, väldigt svårt att hitta i och få överblick.

Personligen är Domoticz min favorit, men saknar från HC2 där de olika sensorna automatiskt grupperades till en enhet.
I Domoticz så får man chansa lite över vad de ~5-10 enheterna man får varje gång gör :)
Post Reply